Over onze Wereldwinkel Amsterdam

Voor een goed cadeau met een goed verhaal ga je naar de Wereldwinkel Amsterdam.
We hebben een gevarieerd aanbod mode- en woonaccessoires, food en boeken. Onze producten zijn fair trade, duurzaam, biologisch, ecologisch en/of gerecycled geproduceerd. Ook handgemaakte producten door mensen met passie voor hun werk en hun product. En altijd gemaakt met respect voor mens en milieu.
We besteden veel aandacht aan het samenstellen van ons assortiment. En koop je een cadeau bij Wereldwinkel Amsterdam, dan pakken we het altijd mooi voor je in.

#

De organisatie

Achter de schermen van Wereldwinkel Amsterdam zijn ruim 40 vrijwilligers actief met de dagelijkse bedrijfsvoering: o.a. inkopen, verkopen, winkelinrichting, marketing, administratie en financiele verslaglegging. Door onze vrije tijd hierin te investeren hopen we bij te dragen aan de promotie van eerlijke handel in Nederland. En we leren tegelijkertijd wat er komt kijken bij het runnen van een superleuke cadeauwinkel!
Wereldwinkel Amsterdam is een vereniging met een bestuur en leden (alle vrijwilligers). In de ledenvergadering wordt het beleid van de winkel bepaald, dus iedereen praat mee over het reilen en zeilen van de winkel.
Alle Wereldwinkels opereren als een zelfstandige winkel met een eigen inkoopbeleid.
Al met al een bruisende organisatie.

Aanmelden als vrijwilliger

#

Geschiedenis

De geschiedenis van de Wereldwinkels begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. Maar deze eis werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van "Derde Wereldwinkels". Doel was de derdewereldlanden te helpen met het opbouwen van een eerlijke gelijkwaardige handel door de afzet van authentieke producten te stimuleren.
Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste wereldwinkel geopend. Langzaam groeide het aantal Wereldwinkels door voorlichting aan het publiek en door politieke campagnes te voeren. In de jaren 70 en 80 werden veel acties gevoerd en werd de verkoop steeds meer geprofessionaliseerd.
In Amsterdam begint de wereldwinkel in 1980. Aanvankelijk onder de naam Wereldwinkel Abal, een afkorting van 'AfzetBevordering van Artikelen uit Landen in ontwikkeling' en sinds 2014 als Wereldwinkel Amsterdam. In de loop der jaren is zowel de winkel als het assortiment steeds aangepast aan de tijd. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een moderne, eigentijdse fair trade cadeauwinkel.

#