Over onze Wereldwinkel Amsterdam

Al veertig jaar is de Wereldwinkel Amsterdam de cadeauwinkel voor al jouw fair trade producten. Sinds het begin hebben we ons ingezet voor eerlijke cadeaus: geschenken waarmee je projecten in andere landen steunt, en waar iedereen in de keten een loon krijgt waar ze normaal van kunnen leven. Op deze manier hebben we een ruim assortiment samengesteld van mode- en woonaccessoires, etenswaren, en leuke cadeautjes die je met een gerust hart kan geven. Want, naast goed geprijsd zijn onze producten ook veelal duurzaam, biologisch, ecologisch, fair trade, of gemaakt van gerecycled materiaal.

#

De Amsterdamse vereniging

Elke Wereldwinkel in Nederland wordt aangestuurd vanuit hun eigen, zelfstandige vereniging –zo ook onze Amsterdamse winkel! Met meer dan veertig enthousiaste vrijwilligers zetten we ons in om dag in, dag uit jullie te verwelkomen in onze winkel. Alle aspecten van de bedrijfsvoering sturen wij zelf aan: van het inkoopbeleid, tot de manier waarop we de winkel inrichten, en zelfs de leuke taken van administratie en financiele rapportage. Door onze vrije tijd te geven aan de Wereldwinkel hopen we bij te dragen aan het bevorderen van eerlijke handel wereldwijd. En we leren tegelijkertijd het reilen en zeilen van een superleuke cadeauwinkel!
Omdat we een vereniging zijn, met een verkozen bestuur en betrokken vrijwilligers, krijgt iedereen de kans om mee te denken over de koers van onze winkel. Dit kan zijn door je bezig te houden met taken naast de vaste winkeldiensten, zoals het schrijven van teksten voor de website, of door je stem te laten horen op een van de halfjaarlijkse ledenvergaderingen. Elk jaar kiest de ledenvergadering ook de samenstelling van het bestuur: een kleine groep vrijwilligers die zich actief bezig houdt met de bevoorrading van de winkel, het maken van de vrijwilligersroosters, en het plannen van speciale activiteiten.
Lijkt het je ook leuk om lid te worden van onze vereniging? Meld je dan nu aan als vrijwilliger, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op over de mogelijkheden.

Aanmelden als vrijwilliger

#

Geschiedenis

De geschiedenis van de Wereldwinkels begint in 1968. In dat jaar mislukte de UNCTAD conferentie (United Nations Conference on Trade And Development) in New Delhi. De ontwikkelingslanden stelden toen voor een vrije markt in te stellen voor hun producten. Maar deze eis werd van tafel geveegd. Als protest hiertegen werd in het Westen opgeroepen tot het oprichten van "Derde Wereldwinkels". Doel was de derdewereldlanden te helpen met het opbouwen van een eerlijke gelijkwaardige handel door de afzet van authentieke producten te stimuleren.
Op 1 april 1969 werd in Breukelen de eerste wereldwinkel geopend. Langzaam groeide het aantal Wereldwinkels door voorlichting aan het publiek en door politieke campagnes te voeren. In de jaren 70 en 80 werden veel acties gevoerd en werd de verkoop steeds meer geprofessionaliseerd.
In Amsterdam begint de wereldwinkel in 1980. Aanvankelijk onder de naam Wereldwinkel Abal, een afkorting van 'AfzetBevordering van Artikelen uit Landen in ontwikkeling' en sinds 2014 als Wereldwinkel Amsterdam. In de loop der jaren is zowel de winkel als het assortiment steeds aangepast aan de tijd. We zijn inmiddels uitgegroeid tot een moderne, eigentijdse fair trade cadeauwinkel.

#